De niet zo slimme meter

Door Johnny op donderdag 11 januari 2018 13:10 - Reacties (15)
Categorie: hardware, Views: 22.833

In 2016 verhuisde ik naar een nieuwbouwwoning. In dat huis zitten ook twee "slimme" meters om het verbruik van gas en elektriciteit te meten. Hoewel het heel erg interessant klinkt is er weinig slims aan de meter zelf, het apparaat meet het verbruik en verzend de huidige meterstand periodiek via een draadloze verbinding naar de netbeheerder verstuurd.

Niet iedereen is even blij met deze slimme meters, er zijn bedenkingen rondom privacy en de accuraatheid van de metingen . Als voordeel hoef je nooit meer meterstanden door te geven, en zouden consumenten veel energie kunnen besparen omdat ze beter inzicht krijgen in het verbruik. De overheid heeft daarom bepaald dat alle nieuwe meters slim moeten zijn.

Een decennium geleden zouden we het een elektronische, super- of digimeter hebben genoemd, maar nu is de trend om ieder product met een microchip slim of smart te noemen, ongeacht of het apparaat daadwerkelijk beslissingen neemt aan de hand van invoer, wat voor mij toch wel het minimale is om een apparaat slim te noemen.

Eind 2016 besluit ik over te stappen, kiezen is niet eenvoudig, er is heel veel keuze en veel leveranciers zijn dubieus bezig met termen zoals "groene stroom en gas" waarmee ze impliceren dat beide groen zijn, maar bij navraag blijkt dat enkel de stroom groen is. Uiteindelijk ben ik overgestapt van Greenchoice naar Qurrent als energieleverancier. Beide bedrijven kopen duurzaam opgewekte energie en verrekenen dat dan weer met datgene wat ik verbruik aan de hand van de meterstanden. Hoewel het aan mij geleverde product niet veranderd betaal ik toch een ander bedrag. Als je de moeite neemt om over te stappen krijg je een welkomstkorting waardoor je jaarbedrag lager wordt dan wanneer je bij de oude energieleverancier blijft.

Nadat ik me had aangemeld kreeg ik diverse vriendelijke emails van Qurrent om me te complimenteren met hoe duurzaam ik nu bezig was, en dat de meterstanden automatisch werden doorgegeven en ik niets hoefde te doen. Qurrent neemt zelfs de vrijheid hun klanten te tutoyeren, zo voelt het alsof we elkaar al lang kennen!

Qurrent heeft de mogelijkheid om de meterstanden dagelijks te laten uitlezen, dan kan je ze op hun online dashboard bekijken. Omdat ik nu toch vast zit aan een slimme meter leek het me handig om beter inzicht te krijgen in mijn verbruik. Ongeveer een week later kon ik mijn dagelijks verbruik inzien, weliswaar met twee dagen vertraging en gasverbruik wordt afgerond naar hele kuub zorgt er voor dat sommige dagen op nul staan. Maar laten we er even van uitgaan dat dit slechts incompetentie en bureaucratie is, en niet een manier om mensen later een superslimme real-time meter aan te smeren...

Hoewel het energieverbruik niet heel hoog was leek het een mooie uitdaging om het zo laag mogelijk te houden. Het was echter niet zo eenvoudig, behalve de eerder beschreven vertraging en resolutie van de metingen lukte het me maar niet om een patroon te ontdekken tussen de gerapporteerde meterstanden en mijn gedrag.

Op zoek naar de oorzaak kwam ik uit bij de CV-ketel. Dit apparaat was opgeleverd in de eco-stand, dat klinkt lekker zuinig en duurzaam, maar het blijkt dat de naam wederom een beetje verwarrend is. In de eco-stand poogt het apparaat te voorspellen wanneer er warm water nodig is door bij te houden op welke tijdstippen er warm water wordt gevraagd. Het apparaat zal dan zelfstandig water gaan opwarmen op het moment dat het verwacht het nodig zal zijn. Het voordeel is dat je daarmee soms minder lang hoeft te wachten op warm water. Handig als je een beetje ongeduldig bent en iedere dag op precies dezelfde tijd douchet. De eco-stand is dus eigenlijk meer een slimme stand, omdat het apparaat het gedrag van de gebruiker monitort, patronen herkent en zelfstandig beslist wanneer het water opwarmt.

Nadat ik de eco-stand had uitgeschakeld en een paar dagen niet thuis te zijn geweest was er geen zichtbaar verschil in het gemeten verbruik. Tijd om eens een nader kijkje te nemen op de slimme meters. De getallen die daar stonden waren ongeveer de helft van wat er op het online dashboard staat. Dus ik neem contact op met Qurrent, vertel ze dat mijn meterstanden veel lager zijn dan op het online dashboard en vraag of ze kunnen bevestigen dat ze de juiste meter uitlezen. Als antwoord krijg ik een geruststellend antwoord dat er op neer komt dat ik me geen zorgen hoef te maken omdat er geen fouten worden gemaakt en dat er wat vertraging kan zitten in het online dashboard.

Vervolgens wijs ik Qurrent er op dat bij een vertraging mijn meterstand hoger moet zijn dan wat er in het online dashboard staat, en dat ik toch echt bevestigd wil hebben dat zij de juiste meter uitlezen. Uiteindelijk mag ik foto's van mijn meters opsturen. Niet lang daarna krijg ik als antwoord dat men inderdaad de verkeerde meter aan het uitlezen is. Enkele weken later komt er iemand van de netbeheerder langs die een kijkje in de meterkast neemt en even hartelijk moet lachen om wat hij daar aantreft.

Kort daarna verschijnen de juiste meterstanden online, de grafiek doet het niet meer. Het lukt Qurrent niet om de grafiek weer aan de gang te krijgen. Enkele maanden gaan voorbij, dan zit het eerste jaar bij Qurrent er op, en ondanks onze informele communicatie wil ik toch eens een andere energieleverancier proberen.

Gelukkig ben ik dit keer wat behendiger in het filteren van groene leveranciers. Vandebron met een welkomstkorting van 250 euro mag mij nu groene energie gaan leveren. Nadat alles is klaargezet log ik in in de online omgeving. Ook hier wordt ik ongevraagd getutoyeerd, dus ik voelt lekker vertrouwd. Na wat rondklikken kom ik tot de realisatie dat er bij Vandebron niet de mogelijkheid heeft om de meterstanden dagelijks uit te lezen. Had ik toch weer te hoge verwachtingen...

Volgende: De redding van een rotte Apple 11-'14 De redding van een rotte Apple

Reacties


Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 11 januari 2018 13:21

Eigenlijk iedereen die ik ken gebruikt de NLE-app om inzicht te krijgen in het verbruik als ze een slimme meter hebben. Je hoeft helemaal geen klant te zijn van NLE: https://www.nle.nl/inzicht/. Ik heb zelf geen addertjes onder het gras gevonden en voor mij werkt het prima.

En inderdaad, de meters kunnen alleen standen doorgeven, het is aan de aanbieder om dit in grafiekjes te stoppen en het verschil te berekenen. Dat gaat best nog wel eens fout, terwijl je zou denken dat het niet zo moeilijk moet zijn ;) Er slim zijn de meters dan ook niet nee. Het zijn eerder 'connected' meters.

Door Tweakers user copywizard, donderdag 11 januari 2018 13:33

"Enkele weken later komt er iemand van de netbeheerder langs die een kijkje in de meterkast neemt en even hartelijk moet lachen om wat hij daar aantreft. "

nu ben ik wel benieuwd wat hij daar aantrof? ik zelf ben ook al langer op zoek naar een verklaring waarom ik als enige bewoner van mijn woning van 73 vierkant meter groot het vebruik heb van een gezin van 5+ personen :(

Door Tweakers user bakvis, donderdag 11 januari 2018 14:41

copywizard schreef op donderdag 11 januari 2018 @ 13:33:
"Enkele weken later komt er iemand van de netbeheerder langs die een kijkje in de meterkast neemt en even hartelijk moet lachen om wat hij daar aantreft. "

nu ben ik wel benieuwd wat hij daar aantrof? ik zelf ben ook al langer op zoek naar een verklaring waarom ik als enige bewoner van mijn woning van 73 vierkant meter groot het vebruik heb van een gezin van 5+ personen :(
Tijd om met je leverancier te bellen gok ik zo...?

Door Tweakers user NKR, donderdag 11 januari 2018 15:08

Enkele weken later komt er iemand van de netbeheerder langs die een kijkje in de meterkast neemt en even hartelijk moet lachen om wat hij daar aantreft.

Maar wat trof deze dan aan wat het hartelijk lachten mogelijk maakt?

Door Tweakers user cohn, donderdag 11 januari 2018 15:19

Als je zelf nauwkeurig je verbruik wil bijhouden dan zou je ook eens bij de volgende club kunnen kijken:

https://www.slimmemeterportal.nl/

Je "slimme" meter geeft om het kwartier de meterstanden door aan de netbeheerder. Via deze website zie je de data ook tot op het kwartier terug (voor elektriciteit, gas gaat per uur). Als je echt op zoek bent naar verbruikspatronen dan heb je hier dus veel meer aan dan alleen een dagtotaal.

Wel is de data 1 - 2 dagen vertraagd. In de praktijk zie ik de data meestal binnen een dag staan. Ze zijn hierbij afhankelijk van de netbeheerder zeggen ze.

Door Tweakers user DonJunior, donderdag 11 januari 2018 15:34

Leuk verhaal.. tenminste, het leest leuk weg. Goed geschreven.

Door Tweakers user Johnny, donderdag 11 januari 2018 15:51

NKR schreef op donderdag 11 januari 2018 @ 15:08:
Enkele weken later komt er iemand van de netbeheerder langs die een kijkje in de meterkast neemt en even hartelijk moet lachen om wat hij daar aantreft.

Maar wat trof deze dan aan wat het hartelijk lachten mogelijk maakt?
Ik weet niet wat de man zo grappig vond, maar ik neem aan dat het een andere meter was dan dat het zou moeten zijn, misschien ook de standen die een fractie waren van wat er werd doorgegeven. Als ik moet speculeren dan is het misschien dat mijn meterstanden bij iemand anders terecht kwamen, of het hele blok van de nieuwbouwwoningen hetzelfde probleem had.

[Reactie gewijzigd op donderdag 11 januari 2018 15:52]


Door Tweakers user Xessive, donderdag 11 januari 2018 15:55

DonJunior schreef op donderdag 11 januari 2018 @ 15:34:
Leuk verhaal.. tenminste, het leest leuk weg. Goed geschreven.
Helemaal mee eens. Leuk geschreven en leest lekker weg.

Ben door bovenstaande reacties ook maar eens begonnen met het (dagelijks) inzichtelijk krijgen van ons verbruik. Dank voor de linkjes met de mogelijkheden.

Én uiteraard dank aan Johnny voor deze blog!

Door Tweakers user Jeoh, donderdag 11 januari 2018 16:40

cohn schreef op donderdag 11 januari 2018 @ 15:19:
Als je zelf nauwkeurig je verbruik wil bijhouden dan zou je ook eens bij de volgende club kunnen kijken:

https://www.slimmemeterportal.nl/

Je "slimme" meter geeft om het kwartier de meterstanden door aan de netbeheerder. Via deze website zie je de data ook tot op het kwartier terug (voor elektriciteit, gas gaat per uur). Als je echt op zoek bent naar verbruikspatronen dan heb je hier dus veel meer aan dan alleen een dagtotaal.

Wel is de data 1 - 2 dagen vertraagd. In de praktijk zie ik de data meestal binnen een dag staan. Ze zijn hierbij afhankelijk van de netbeheerder zeggen ze.
Dit werkt niet met de slimme meters die voor 2014 zijn geïnstalleerd, volgens mij. Ik zit in ieder geval te wachten tot ze mijn slimme meter gaan vervangen zodat ik ook deze data kan uitlezen.

Verder is het vooral een verhaal over een domme energieleverancier en niet zo zeer over een slimme meter. Dat ze de verkeerde EAN aan je account hebben gekoppeld is nogal dom.

Door Tweakers user PcDealer, donderdag 11 januari 2018 23:42

dat de meterstanden automatisch werden doorgegeven en ik niets hoefde te doen.
Volgens mij staat in de energiewet dat minimaal eens per 3 jaar een meteropnemer langs moet komen.

Edit: niet bij op afstand uitleesbare meetinrichtingen met machtiging van de afnemer.
5.2.2. De regionale netbeheerder neemt de meterstand fysiek op en stelt de meterstand voor de leverancier vast
5.2.2.1

De regionale netbeheerder voert fysieke meteropnames uit op kleinverbruikaansluitingen in de onderstaande gevallen:

a. ten minste eenmaal in de 36 maanden bij kleinverbruikmeetinrichtingen die niet op afstand uitleesbaar zijn, met inbegrip van kleinverbruikmeetinrichtingen die administratief uit staan, door middel van aflezing op de meetinrichting bij de aangeslotene;
http://wetten.overheid.nl...aaf5.2_Sub-paragraaf5.2.2
Luuk1983 schreef op donderdag 11 januari 2018 @ 13:21:
Eigenlijk iedereen die ik ken gebruikt de NLE-app om inzicht te krijgen in het verbruik als ze een slimme meter hebben. Je hoeft helemaal geen klant te zijn van NLE: https://www.nle.nl/inzicht/. Ik heb zelf geen addertjes onder het gras gevonden en voor mij werkt het prima.
Neem je daar ook energie af? Het vastrecht daar is wel een stuk hoger dan ik momenteel betaal bij Essent,

Ik ben zelf al jaren bij. Ik weet wat ik aan ze heb: bij problemen ga ik naar de tweedelijns medewerkers en zij lossen het op. Als ze zo stom zijn om zelf geen goede prijzen te hebben, dan "stap ik wel over" via een vergelijker. Maar ik blijf waar ik zit.

Voor besparingstips: Duurzame Energie & Domotica

[Reactie gewijzigd op donderdag 11 januari 2018 23:57]


Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 12 januari 2018 08:06

Hmm, als de Eco stand uit zichzelf water gaat verwarmen is het imho geen Eco stand maar nog altijd een comfort functionaliteit. In Eco zou er enkel verwarmd mogen worden op het moment dat er een vraag is van de gebruiker.

En ik snap je verbazing niet over het feit dat gas niet groen is. In tegenstelling tot elektriciteit komt daar geen opwekking aan te pas die al dan niet groen is. En ook het uiteindelijk verbranden van gas kan je moeilijk groen noemen.

Door Tweakers user Johnny, vrijdag 12 januari 2018 08:57

Blokker_1999 schreef op vrijdag 12 januari 2018 @ 08:06:
Hmm, als de Eco stand uit zichzelf water gaat verwarmen is het imho geen Eco stand maar nog altijd een comfort functionaliteit. In Eco zou er enkel verwarmd mogen worden op het moment dat er een vraag is van de gebruiker.

En ik snap je verbazing niet over het feit dat gas niet groen is. In tegenstelling tot elektriciteit komt daar geen opwekking aan te pas die al dan niet groen is. En ook het uiteindelijk verbranden van gas kan je moeilijk groen noemen.
Als je in het Nederlands zegt "een rode fiets en auto" impliceer je heel sterk dat zowel de fiets als auto rood zijn. Er is namelijk niets wat er op wijst dat de auto een andere kleur is. Als je vervolgens de auto zonder lak krijgt is dat wel heel suf. Energieleveranciers hebben een heel communicatieteam dat dit soort teksten schrijft, en die mensen hebben dus zeker nagedacht over hoe zit dit verwoorden zodat het wel lekker duurzaam klinkt en er mensen er concluderen dat het even groen is als andere aanbieders en verder geen onderzoek doen. Men probeert dus actief mensen te misleiden met taalkundig dubbelzinnige constructies.

Met groen gas bedoelt men over het algemeen biogas uit hernieuwbare bron of gas uit fossiele bron waarvan de uitstoot gecompenseerd wordt.

Door Tweakers user hood, vrijdag 12 januari 2018 09:08

Blokker_1999 schreef op vrijdag 12 januari 2018 @ 08:06:

En ik snap je verbazing niet over het feit dat gas niet groen is. In tegenstelling tot elektriciteit komt daar geen opwekking aan te pas die al dan niet groen is. En ook het uiteindelijk verbranden van gas kan je moeilijk groen noemen.
Groen gas kan uit een vergister komen bijvoorbeeld. Het methaan wat daar vrijkomt wordt opgevangen en ja uiteindelijk verbrand. Methaan is een broeikasgas wat slechter is dan CO2 dus ja zelf verbranden kan je groen noemen.

Door Tweakers user Coffeemonster, vrijdag 12 januari 2018 14:48

Je zou kunnen overwegen om een P1-reader aan te schaffen en zo de P1-poort uit te lezen. De meetresolutie is veel hoger (meestal per 10 seconde voor elektriciteit en per uur voor gas; bij de meest recente slimme meters zelfs vaker), je hoeft er geen abonnement voor af te sluiten (tenzij je gebruik maakt van een online dienst om de meterstanden weer te geven), en je beschikt meteen over de meetgegevens. Er zijn verschillende mogelijkheden hiervoor; Google kan je wel op weg helpen. :)

'Groen gas' wordt overigens ook vaak gerealiseerd door de CO2-uitstoot van je gasverbruik te compenseren door bosaanplant. Daar valt natuurlijk ook het een en ander op af te dingen, maar het lijkt me alsnog beter dan grijs gas zonder CO2-compensatie.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 12 januari 2018 14:50]


Door Tweakers user A4-tje, zaterdag 13 januari 2018 16:36

Slimmemeterportaal kan je toestemming geven om je meterstanden op vast te leggen. Netjes ieder kwartier elektra en ieder uur gas terug te halen en te exporteren naar excel.
Ook een vergelijk met de omgeving en vergelijkbare woningen is mogelijk (maar geen idee of die wel echt gelijk zijn).

Reageren is niet meer mogelijk