Iets positiefs over de NS

Door Johnny op maandag 17 januari 2011 22:32 - Reacties (18)
Categorie: usability, Views: 12.069

Met al het slechte nieuws rondom de NS de laatste tijd is het wel weer eens tijd voor iets positiefs. Zij kunnen er tenslotte ook niets aan doen dat dat het in de winter sneeuwt, Prorail niet is voorbereid, materiaal kapot gaat in de kou, toiletten in treinen duur zijn. Logistiek is het vast heel erg moeilijk om zoiets kosteneffectief op te lossen.

Vergeleken met dat is het eenmalig maken van een gebruiksvriendelijke website namelijk een eitje, ik kan het weten, ik doe het dagelijks en ik ben niet bijster slim. Ik ben zelfs zo dom dat geen rijbewijs heb en ik mijn eigen gebruikersnaam niet kan onthouden.

Omdat soms toch wel ergens heen wil met de trein heb ik een kortingskaart van de NS waarmee ik 40% korting krijg.

Op deze kaart staat dat deze tot 2014 geldig is. Mij was verteld dat het abonnement jaarlijks zou worden verlengd. Nu liet ik de conducteur voor de grap kijken of het abonnement nog werkt, maar helaas er is geen "reisdata" aanwezig op de kaart. Wel handig dat je dat zelf nergens kan zien! Ik heb ook geen melding gehad dat mijn abonnement zou gaan verlopen.

En dat terwijl ik wel zeker weet dat de NS mijn emailadres heeft. Ze sturen me namelijk regelmatig emails met allerlei aanbiedingen. Deze worden verstuurd met als afzender noreply@ns.nl. Dat is wel mooi, het geeft aan je klanten al aan dat je eigenlijk niet echt met ze wil communiceren, niet geïnteresseerd bent in feedback en dat ze niet te hoge verwachtingen mogen hebben van de dienstverlening. Verwachtingsmanagement heet dat.

Gelukkig staat er onderaan iedere email dat wanneer ik deze niet op prijs stel ik op "Mijn gegevens" kan klikken om wijzingen te maken.

Vervolgens wordt me een pagina gepresenteerd waarop ik mijn gebruikersnaam en wachtwoord moet invullen. Beide kan ik me niet herinneren, en ook mijn password manager kan me niet helpen.

Gelukkig heeft men hier rekening mee gehouden, en kan ik klikken op "wachtwoord vergeten". Vooral het pijltje dat verschijnt zodra ik er met de muis over de link ga om aan te wijzen dat ik daar moet klikken geeft me het vertrouwen in dat ik hier te maken heb met een solide webapplicatie, gemaakt is door mensen die echt overal rekening mee hebben gehouden.

Maar daar moet ik alsnog mijn gebruikersnaam invullen! Het emailadres waarop ik de emails ontvang levert een foutmelding op. In de emails staat nergens mijn gebruikersnaam. Wat moet ik nu?

Gelukkig heeft de NS rekening gehouden met mensen zoals mij, degenen die zo dom zijn dat ze hulp nodig hebben. Ik klik op de link "Help". Er verschijnt een pop-up venster. "404 - U zoekt iets op NS.nl?" staat er.Dat is vervelend! Maar ja, dat kan gebeuren, een gebroken link. Je kan natuurlijk niet verwachten dat iedereen af en toe even een Link checker over zijn eigen website haalt om te controleren op dat soort fouten.

Laat ik maar snel contact opnemen met de webmaster om dit probleem te melden! Snel klik ik op "Over deze site" in de hoop daar contactgegevens te vinden: "404 - U zoekt iets op NS.nl?". Gelukkig werkt de link op de foutpagina wel, dus klik ik nog een keer.

Er volgt een mooie lijst van ondersteunde browsers, feed readers en als klap op de vuurpijl ook nog een keurmerk van stichting Drempelvrij. Waarschijnlijk ben ik dusdanig geestelijk gehandicapt dat zelfs dat mij niet meer kan helpen.Maar gelukkig, daar onder staat ook de klantenservice van de NS. Deze aardige mensen kan ik echter alleen telefonisch bereiken, op een betaald nummer, en maar tot 18:00 uur, terwijl het inmiddels al 22:00 uur is geweest. Hopelijk wordt ik morgenochtend niet doof wakker, want dan had ik helemaal een probleem!

Waar waren de dove mensen eigenlijk toen stichting Drempelvrij dat keurmerk uitdeelde. Misschien hebben ze de oproep niet gehoord in de wachtkamer voor de usabilitytest?

Maar omdat ik de hoop al heb opgegeven om de webmaster ooit nog te bereiken kan ik niet veel anders dan mijn frustratie online te uiten in de hoop dat iemand bij de NS het alsnog leest en me mijn gebruikersnaam kan vertellen. Jammer dat het zo moet, maar ja slechte publiciteit is ook publiciteit, om toch maar positief af te sluiten!

Volgende: Hack a camera - web interface enhancements (Foscam) 11-'11 Hack a camera - web interface enhancements (Foscam)
Volgende: Edit HD video on a slow computer with an intermediate codec 05-'10 Edit HD video on a slow computer with an intermediate codec

ReactiesDoor Tweakers user Xaero, maandag 17 januari 2011 22:38

Gewoon mailtjes sturen naar adressen als info@ns.nl, webmaster@ns.nl en hopen dat het ergens aankomt en je antwoord krijgt :+

[Reactie gewijzigd op maandag 17 januari 2011 22:39]


Door Tweakers user Xaero, maandag 17 januari 2011 22:52

Of natuurlijk gewoon hun contactformulier gebruiken.. :+ https://www.ns.nl/zva/contactForm

Door Tweakers user Ventieldopje, maandag 17 januari 2011 23:00

Op deze kaart staat dat deze tot 2014 geldig is. Mij was verteld dat het abonnement jaarlijks zou worden verlengd. Nu liet ik de conducteur voor de grap kijken of het abonnement nog werkt, maar helaas er is geen "reisdata" aanwezig op de kaart. Wel handig dat je dat zelf nergens kan zien! Ik heb ook geen melding gehad dat mijn abonnement zou gaan verlopen.
Been there, done that. Had wel mooi een boete :+

Door Tweakers user Remz, maandag 17 januari 2011 23:10

Op deze kaart staat dat deze tot 2014 geldig is. Mij was verteld dat het abonnement jaarlijks zou worden verlengd. Nu liet ik de conducteur voor de grap kijken of het abonnement nog werkt, maar helaas er is geen "reisdata" aanwezig op de kaart. Wel handig dat je dat zelf nergens kan zien! Ik heb ook geen melding gehad dat mijn abonnement zou gaan verlopen.
OV-Chip voor de kaartjes automaat houden en naar mijn producten gaan? Misschien dat je je kortingsabbo zelfs dan meteen als bestelling kan ophalen en activeren!

404 pagina's en dergelijke zijn over het algemeen niet positief. Ik snap jou positiviteit over de NS hier dan ook niet.

Anyway, de NS is slecht. Laten we het daar op houden.

Door Tweakers user Aganim, maandag 17 januari 2011 23:15

404 pagina's en dergelijke zijn over het algemeen niet positief. Ik snap jou positiviteit over de NS hier dan ook niet.
Sarcasme ftw. :)
Maar omdat ik de hoop al heb opgegeven om de webmaster ooit nog te bereiken kan ik niet veel anders dan mijn frustratie online te uiten in de hoop dat iemand bij de NS het alsnog leest en me mijn gebruikersnaam kan vertellen.
Whois:

Technische contactpersonen: john.neilen @ ns.nl. :+

Door Tweakers user 318025, maandag 17 januari 2011 23:47

Die voordeeluren kaart móet je op tijd op zeggen anders word ie automatisch verlengd, en met ov chipkaart houd dat in dat jij minder betaald na 9 uur en in weekend, en dat wordt volgens mij automatisch toegepast.

Door Tweakers user GenjiBlade, dinsdag 18 januari 2011 08:45

Geniale blog, met veel gelach en herkenning gelezen! :D

Ik hoop dat je gauw erachter komt hoe en wat en enigzins netjes verder wordt geholpen door de NS. :)

Door Dirk, dinsdag 18 januari 2011 09:14

Leuke blog!
Met plezier gelezen en je zelfspot heeft me doen lachen :)

Door Tweakers user Paul - K, dinsdag 18 januari 2011 09:38

Een mooie blog om de dag mee te beginne :P

Door Tweakers user 278922, dinsdag 18 januari 2011 12:19

Leuke Blog!

Succes met het stalken van NS!!

Door Tweakers user jona, dinsdag 18 januari 2011 14:26

Die 2014 die op de kaart staat is natuurlijk de geldigheid van de OV chipkaart. Producten die op de kaart staan, zoals een voordeelurenabonnement, hebben natuurlijk een andere geldigheid maar die kan je checken bij elke NS automaat.

Je voordeelurenabonnement wordt trouwens elk jaar automatisch verlengt wanneer je het niet opzegt. Dus als je dat niet gedaan hebt en de betaling is gelukt heb je hem nog steeds.

Leuke blog wel met betrekking tot de internetsite. Het is een heel herkenbaar gebeuren, hoewel NS wel vooruitgang boekt.

Door Tweakers user swtimmer, dinsdag 18 januari 2011 15:12

De NS heeft haar prioriteiten qua website niet helemaal goed staan. Design staat bij de CEO's hoger dan functionaliteit of robuustheid bij eventuele extreme toeloop van mensen. Nogal vervelend is dat.....

Ach ja, de NS loopt altijd een beetje, sinds iedereen ongeveer een databundel heeft op zijn of haar mobiel begint de NS met het aanbieden van WiFi her en der, handig...

Door Tweakers user woekele, dinsdag 18 januari 2011 15:47

sinds iedereen ongeveer een databundel heeft op zijn of haar mobiel begint de NS met het aanbieden van WiFi her en der, handig...
Altijd grappig om te zien hoe mensen denken ervaringen in hun eigen beperkte omgeving zomaar te kunnen extraheren naar 'iedereen'. Lage externe validiteit dus :P

Door Tweakers user Johnny, dinsdag 18 januari 2011 16:22

Bedankt voor de feedback iedereen. Er zitten een heleboel suggesties bij waar ik wat mee kan!

Belave meer dan 2000 views en 14 reacties in minder dan een dag heb ik ook nog een uitnodiging gekregen van nooitstipt.nl maar ook een email van de productowner (mooi woord voor webmaster) van ns.nl.

Maar het feit dat het publiceren van enigszins negatieve artikelen de eenvoudigste en snelste manier is om in contact te komen met bepaalde mensen binnen een organisatie is niet echt een goed teken.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 18 januari 2011 16:41]


Door Tweakers user Calamor, dinsdag 18 januari 2011 17:41

Die help link is echt super.

Door Tweakers user trigger808, dinsdag 18 januari 2011 19:24

jona schreef op dinsdag 18 januari 2011 @ 14:26:
Die 2014 die op de kaart staat is natuurlijk de geldigheid van de OV chipkaart. Producten die op de kaart staan, zoals een voordeelurenabonnement, hebben natuurlijk een andere geldigheid maar die kan je checken bij elke NS automaat.
Nu misschien wel ja, maar toen ik "gepakt" werd met een verlopen voordeelurenkaart kon de kaartjesknipper mij niet vertellen wanneer deze verlopen was of waar ik dit dan zou kunnen checken ("misschien kunnen ze bij de balie wel iets zien, maar daar weet ik het fijne niet van"). Ik heb gelukkig geen boete ontvangen.

Door Tweakers user mdotsites, woensdag 19 januari 2011 15:54

ik heb zelf een mobiel portaal en heb dus honderden links te testen
daarvoor gebruik ik xenu prachtig programmatje dat binnen de 5 minuten al de sites test
http://home.snafu.de/tilman/xenulink.html

Reageren is niet meer mogelijk