Mijn printer gaat vreemd

Door Johnny op dinsdag 9 oktober 2012 19:42 - Reacties (14)
Categorieën: printers, privacy, Views: 6.837Vorige week heb ik een kleurenprinter aangeschaft. Na wat gepruts met het installeren, het invoeren van het papier zodat de afdruk ook op de juiste kant verschijnt heb ik de eerste echte afdruk gemaakt.

Na een korte inspectie van zie ik dat alles mooi scherp is, maar dat er gele spikkels op mijn blauwe vlakken zitten. Dat is gek, want deze printer zou met 600 dpi de kleuren toch goed moeten mengen. Na het ontwerp te hebben aangepast zodat er absoluut geen geel meer in zit blijven de spikkels zichtbaar. Ze zitten niet alleen op de blauwe delen maar over de hele pagina!

En toen begon er een lampje te branden: het zijn "tracking dots". Kleine gele puntjes die een uniek patroon produceren waarmee de printer en het tijdstip waarop de afdruk is gemaakt kunnen worden achterhaald. Misschien wist je het al, maar ik denk dat er veel mensen zijn die hier niet van op de hoogte zijn.
  • Er is geen enkele wetgeving die printerfabrikanten verplicht om dit te doen, toch kiezen veel er voor om het toch te doen.
  • In de puntjes kunnen net zoals bijvoorbeeld met een QR-code allerlei gegevens worden gecodeerd. De printerfabrikanten houden dit echter geheim. Diverse onderzoekers hebben met beperkte mate van succes geprobeerd te achterhalen welke informatie er in zit, maar voor veel printers blijft dit onbekend. Het zou dus kunnen zijn dat er veel meer informatie wordt gecodeerd dan enkel wat gegevens over de printer zelf.
  • Natuurlijk gaat de gele inkt/toner op deze manier net iets sneller op gaat, wat fabrikanten van printers ook niet heel erg vinden, want die moet je ook weer bij hun kopen.
  • Veel mensen hebben geen idee dat iedere pagina die ze printen kan worden herleid naar hun printer. Deze "feature" wordt niet door fabrikanten in de handleiding vermeld. Natuurlijk is dit handig om criminelen zoals valsemunters op te sporen, maar een beetje crimineel neemt gewoon een printer die dat niet doet. Ondertussen moeten degenen die anoniem iets willen publiceren extra goed opletten voordat ze op "print" drukken!
Helaas is dit toegestaan onder de Nederlandse wetgeving zolang er geen persoonsgegevens worden gecodeerd. Op dit moment is er geen aanleiding om te geloven dat dit gebeurt. Maar het blijft wel onduidelijk welke gegevens er precies worden gecodeerd. Naar mijn mening zouden printerfabrikanten dit in de handleiding moeten vermelden.
De klant als crimineel
Het apparaat waarvan ik dacht dat hij helemaal van mij was, waarvan ik de baas was en alleen voor mij printte doet het dus ook voor een ander, en probeert dat geheim te houden, en nu ik er achter ben kan ik niks anders doen dan toezien hoe al mijn mooie ontwerpen worden voorzien met de lelijke gele spikkels van een ander.

Het is jammer dat ook printerfabrikanten de belangen van hun klanten die gewoon een mooie afdruk willen maken niet voorop stellen. In plaats daarvan krijg je een sub-optimale kwaliteit en wordt je behandeld als een mogelijke crimineel.

Je hoeft je dus niet schuldig te voelen als je je cartridges bijvult met inkt/toner van een ander, de fabrikant had toch al geen hoge dunk van je!
Wat kan je doen?
  • Vertel anderen hierover.
  • Klaag bij je printerfabrikant.
  • Koop alleen printers die dit niet doen.
Video!

Volgende: Introduction to online cartography: The making of Hay Fever Map The Hague 04-'13 Introduction to online cartography: The making of Hay Fever Map The Hague
Volgende: Hack a camera - web interface enhancements (Foscam) 11-'11 Hack a camera - web interface enhancements (Foscam)

Reacties


Door Tweakers user PepijnK, dinsdag 9 oktober 2012 20:24

Als fabrikanten het pas in de handleiding zetten dan heb je er als consument nog niks aan. Laat ze het maar op de buitenkant van de doos zetten, zodat het voor de aankoop duidelijk is of er ja of nee tracking dots gedrukt worden.

Door Tim, dinsdag 9 oktober 2012 20:42

Wat nou als je iets print terwijl je gele toner leeg is?
Ben eigenlijk wel benieuwd of hij dan compleet weigert, een andere kleur pakt of het toch maar weg laat.

Door Tweakers user sypie, dinsdag 9 oktober 2012 21:24

Wat kan je doen?
Vertel anderen hierover.
Klaag bij je printerfabrikant.
Leuk, maar vertel dan zelf ook om welke printer het gaat en wat je aan de fabrikant hebt gestuurd om hier over te klagen, mocht je al geklaagd hebben...

Door Tweakers user Joolee, dinsdag 9 oktober 2012 21:35

Tim schreef op dinsdag 09 oktober 2012 @ 20:42:
Wat nou als je iets print terwijl je gele toner leeg is?
Ben eigenlijk wel benieuwd of hij dan compleet weigert, een andere kleur pakt of het toch maar weg laat.
Natuurlijk weigert hij dat. Wel eens geprobeerd een zwart-wit print te maken terwijl je kleurencardridge leeg is? Mooi dat hij dat zal weigeren!

Door arokh, woensdag 10 oktober 2012 01:18

En wat als je teruggaat naar de winkel omdat hun dat doet? Als het niet in de handleiding staat, neem ik aan dat het niet zomaar mag dit... Het coderen mag misschien wel, maar het verpesten van afdrukken toch niet?

Door Tweakers user Erwin537, woensdag 10 oktober 2012 08:43

Joolee schreef op dinsdag 09 oktober 2012 @ 21:35:
[...]
Natuurlijk weigert hij dat. Wel eens geprobeerd een zwart-wit print te maken terwijl je kleurencardridge leeg is? Mooi dat hij dat zal weigeren!
Voor zover ik weet print hij dan gewoon zonder kleur hoor. Misschien ligt het aan wat voor printer je hebt?

Sowieso zijn printers de hel, snap niet dat na al die jaren die dingen nog altijd zo kut werken. (Printers voor particulieren dan)

Door Tweakers user onok, woensdag 10 oktober 2012 10:44

mijn printer weigert ook te printen (ook zw/w dus) als er ook maar 1 cartridge leeg is.

Door Tweakers user ViperXL, woensdag 10 oktober 2012 11:41

Erwin537 schreef op woensdag 10 oktober 2012 @ 08:43:
[...]
Voor zover ik weet print hij dan gewoon zonder kleur hoor. Misschien ligt het aan wat voor printer je hebt?

Sowieso zijn printers de hel, snap niet dat na al die jaren die dingen nog altijd zo kut werken. (Printers voor particulieren dan)
Dit is waarschijnlijk omdat consumenten zo goedkoop mogelijk zo goed mogelijk willen printen. Dit resulteert in goedkope "honkytonky" printers die super kort meegaan (dwz gaan ze niet kapot dan vertonen ze defecten in rollers, lopers etc) door lage kwaliteit onderdelen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 oktober 2012 11:41]


Door Tweakers user BeerenburgCola, woensdag 10 oktober 2012 11:46

Uhhm. je hele achtergrond geel maken ?
Of krijg je dan licht blauwe spotjes.

Of een licht random patroon maken. Misschien moet je dan wel de code weten zodat je kunt testen of deze geheime code wel goed gejammed word.

Bedankt voor de info!
Ik wist niet dat fabrikanten al zo ver gingen.

Welk printers doen dit wel ? Ik kon dit zo 1,2,3 niet vinden.

Door Tweakers user Johnny, woensdag 10 oktober 2012 12:42

BeerenburgCola schreef op woensdag 10 oktober 2012 @ 11:46:
Uhhm. je hele achtergrond geel maken ?
Of krijg je dan licht blauwe spotjes.
Nee, het gebeurt alleen met gele punten. Met een gele achtegrond heb je er dus inderdaad geen last van. Maar als je iets lichtblauw wil printen zie je de gele punten juist extra goed. :(
Of een licht random patroon maken. Misschien moet je dan wel de code weten zodat je kunt testen of deze geheime code wel goed gejammed word.
Het patroon aanvullen met extra punten om de data zo corrupt te maken zou wel kunnen werken, maar dan moet je wel weten hoe de gegevens gecodeerd zijn.
Welk printers doen dit wel ? Ik kon dit zo 1,2,3 niet vinden.
Vrijwel alle kleurenprinters. Tenzij ze op de lijst van de EFF staan van printers die het niet doen.

Door Tweakers user Eagle Creek, woensdag 10 oktober 2012 14:17

This is a list in progress of color laser printer models that do or do not print yellow tracking dots on their output.
Die lijst is een overzicht van beide type printers. Er is dus geen lijst met printers waar ze niet op voorkomen.

Mijn printer (CLP-310) heb ik er nog nooit op kunnen betrappen (en al wel goed wezen turen) maar mijn gele cartridge loopt gemiddeld 1% achter op de rest. Toeval of slechte ogen? Tja..

Het is natuurlijk maar de vraag wat of men met die dots kan. Wellicht als je inderdaad een dreigbrief hebt verzonden én ze zijn al bij jou uitgekomen dat ze je printer kunnen testen voor een overeenkomst. Maar of ze de dots kunnen aanvragen bij een fabrikant, die dan een typenummer achterhaalt, dat koppelt aan en lot-nummer, die weet te achterhalen aan een leverancier en verkoper en men zo bij je uitkomt.. Ik weet niet of het allemaal zo ver gaat. En misschien ook wel..

Reken maar dat er tal van zaken gaande zijn in ons leven waar 'knappe koppen' over na hebben gedacht en waarvan wij denken dat ze alleen in Hollywood op het witte doek plaatsvinden :).

Zolang totaal onduidelijk is wat die puntjes betekenen zal er geen grote volksopstand komen, geen massaal geklaag en geen verandering.

Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 11 oktober 2012 09:10

Jep. Maar dit is niet nieuw. Dit gaat al jaren zo en bij bijna alle printers. Opsporingsinstanties kunnen deze codering ook gebruiken bij het opsporen van valsmunterij en documentvervalsing. De techniek is ook bedoeld om nagenoeg onzichtbaar te zijn met het blote oog. Het inkt/tonerverbruik door deze techniek is echt te verwaarlozen. Er zal ook vast een backuptechniekje zijn als de gele cartridge leeg is.

Je zou bijzonder goed absorberend dun papier kunnen gebruiken om te zien welke puntjes nu precies geprint worden. Kan je bij de meeste hobbyzaken zo halen.

Beetje google-en geeft genoeg handvaten om verder onderzoek te doen naar de codes en naar printers zonder yellowdots.

owja: linkje: http://en.wikipedia.org/wiki/Printer_steganography

[Reactie gewijzigd op donderdag 11 oktober 2012 09:11]


Door Tweakers user D.oomah, donderdag 11 oktober 2012 18:25

@ de video: "This blue light is free, YES free! For a donation of 5 dollars.

In welke wereld is dat gratis?

Door Tweakers user ThinkPad, maandag 29 april 2013 20:20

De techniek is inmiddels half ontcijferd, zie: http://w2.eff.org/Privacy/printers/docucolor/

Reageren is niet meer mogelijk